Thursday, June 5, 2008

KENAPA KITA BEKERJA

Kebanyakan kita memulakan kerjaya kita setelah menamatkan pelajaran atau pengajian sama ada di sekolah menengah, kolej ataupun universiti. Pendidikan yang kita terima mengikut tahap yang telah kita lalui akan menempatkan kita dalam kelompok mana kita akan berkerja. Kalau anda berkelulusan universiti, tempat dan kerjaya anda mungkin lebih selesa dari mereka yang hanya berkelulusan SPM. Namun, bukan semua yang berkelulusan setakat itu tidak boleh berjaya. Yang penting anda tahu bagaimana untuk berjaya.
Kenapa kita bekerja bukan satu persoalan ringan. Ia juga bukan persoalan yang boleh dijawab oleh pekerja biasa. Ia adalah persoalan bagi pekerja yang ingin meningkatkan keupayaan mereka dalam kerjaya mereka sekarang. Pada asasnya, pekerja akan bekerja kerana ingin memenuhi keperluan fisiologi mereka ia termasuk makan, minum, tempat tinggal, pakaian dan sebagainya. Dalam memenuhi keperluan yang paling asas ini, biasanya manusia tidak begitu mengambil berat tentang apakah pekerjaan itu memberikan jaminan, keselamatan, pengiktifaran dan sebagaianya. Yang penting pada waktu itu, mereka mendapat makan, minum dan lain-lain keperluan di bawah aspek fisiologi. Mereka akan terus menerus bekerja sehinggalah pada satu tahap semua keperluan di bawah tahap fisiologi telah dipenuhi.
Pada peringkat inilah, keperluan untuk memenuhi keperluan fisiologi akan berubah kepada tajap keselamatan. Pada peringkat ini, kita akan melihat dan membuat pemilihan, kerjaya mana yang mampu untuk memberikan keselamatan. Sama ada selamat dari segi pendapatan, kesihatan, gangguan dan sebagainya. Proses ini akan terus menerus berubah dari satu tahap ke satu tahap sehinggalah mencapai tahap yang tertinggi, iaitu penyempurnaan kendiri.

No comments: