Sunday, August 24, 2008

MEMBUAT PILIHAN

Mungkin ramai diantara kita yang mempunyai pengalaman yang menarik dalam membuat pilihan. Contohnya; memilih lokasi sebelum membeli rumah, memilih tawaran pekerjaan setelah berjaya dalam beberapa temuduga kerjaya dan tidak kurang juga yang membuat perbandingan dalam memilih pasangan hidup. Tujuannya masih sama, iaitu kita tidak ingin menyesal dikemudian hari atas pilihan yang telah kita buat. Apakah kita telah membuat pilihan yang terbaik ataupun tidak, hanya masa yang akan menjadi saksi. Dalam hal ini, tahukah kita bahawa apakah yang sebenarnya menentukan kita memilih sesuatu dan menolak sesuatu pilihan yang lain.?
Perkara yang sama berlaku dalam kerjaya kita, contohnya jika kita diberikan pilihan umur bersara, agaknya bilakah tarikh keramat tersebut.? Apakah wajar bagi seseorang itu diberikan pilihan dalam kerjayanya sepanjang masa.? Apakah jika seseorang yang hanya ingin bersara apabila ia disahkah meninggal dunia wajar diterima oleh majikannya.? Atau kita hanya boleh membuat pilihan apabila kita diberikan peluang untuk berbuat pilihan oleh orang lain. Adakah kita bebas untuk membuat pilihan.?
Soalan diatas sebenarnya tidak memerlukan sebarang jawapan, ia hanyalah satu stimulasi kepada minda kita supaya kita berfikir beberapa kemungkinan yang mungkin terjadi dan berlaku kepada diri kita dan juga orang lain. Beberapa sifir kerjaya boleh dibentuk dari stimulasi tersebut;
  1. Memilih kerjaya adalah memilih masa hadapan
  2. Kerjaya yang berpendapatan tinggi tidak semestinya membahagiakan
  3. Mendaki tangga kerjaya memerlukan pengorbanan
  4. Kebebasan dalam kerjaya hanya boleh dicapai apabila anda menjadi majikan
  5. Matlamat kerjaya adalah langkah kejayaan dalam hidup

No comments: